Alltid uppkopplade till ett nätverk

24 februari 2021
patrick pettersson

För inte allt för länge sedan kände man sig speciell om man hade internet. Det var ingen självklarhet utan snarare en lyx som man aldrig trodde skulle växa till vad det är idag. 

Nuförtiden är det tvärt om. 

Om man inte tillhör ett nätverk, alltså ingen social grupp utan internet, så är man speciell. Det kan förstås vara på både gott och ont men i vilket fall så blir man väldigt avskärmad från omvärlden. Nu när allt sker online, vare sig man ska handla kläder, gå till banken eller träffa vänner.

Utvecklingen går framåt i en rasande fart

När man först kunde ansluta sig till nätet var det via ett telefonjack. Någon från telefonbolaget kom och hjälpte till med installationen av den nya spännande familjemedlemmen. Bredbandet var inte det snabbaste och ibland kunde tålamodet prövas ganska rejält.

Sedan gjorde fibern sin framfart och kablar skulle grävas ner i jorden. Helt plötsligt kunde man flytta in en lägenhet och ha internet installerat. Det gick allt snabbare att surfa på internet. Fler och fler företag startade upp så kallade webbutiker dit allmänheten kunde surfa och handla alla tider på dygnet. 

Det ligger i luften

Och så är det idag. Vi har fått wifi och kan till och med ta oss ut i cyberrymden med mobilen. Inga sladdar behövs. En app och en kod öppnar portar i ett nät där vi får tillgång till våra medicinska journaler och utföra våra bankärenden. Det låter nästan som science fiction.

Hade man trott på någon som berättat om allt det här för femtio år sedan? Förutom denna spännande utveckling har tekniken även bidragit till något fint. När vi inte kan ses på grund av distans, pandemier eller andra hinder så kan träffas via datorn. Se varandra, fika och skratta. Hitta närhet och medmänsklighet när livet känns svårt.

Fler nyheter